Sezon letni to idealny okres na przygotowanie własnych przetworów owocowych na resztę roku. Wśród owoców smakujących w tym czasie najlepiej znajdują się między innymi truskawki, z których można przygotować pyszny dżem.
Choć wiele osób używa tych pojęć wymiennie w kontekście owocowych przetworów, to różnica między tymi produktami jest znacząca. Dżem z owoców przygotowuje się na bazie cukru, pulpy owocowej oraz produktów żelujących, dzięki czemu swoją konsystencją przypomina galaretkę z kawałkami owoców. Co więcej, w produkcji dżemów używa się znacznie mniej cukru niż w przypadku konfitur. Te są bardzo słodkie w smaku, gdyż na kilogram owoców powinno dodawać się około pół kilo cukru.
Niektóre przepisy mówią też o proporcjach 1:1, szczególnie przy wyrobach z kwaśnych owoców, na przykład porzeczek czy wiśni. W przypadku domowych przepisów proporcje są znacznie mniejsze, przez co same przetwory są zdrowsze i mniej kaloryczne. Kwestia smaku i konsystencji przetworu jest także uzależniona od sposobu przygotowania dżemu. Długie smażenie i rozgotowywanie owoców stosuje się częściej przy produkcji domowych konfitur owocowych. Czas przygotowania może trwać nawet kilka dni. Mniej wymagające przepisy na dżemy pozwalają na przyrządzenie przetworu owocowego w zaledwie kilka godzin.
Podstawową kwestią przy własnej produkcji dżemu truskawkowego jest odpowiedni dobór owoców. Jak przekonują kucharze specjalizujący się w domowych przetworach, truskawki najlepiej kupić w szczycie sezonu lub blisko jego zakończenia. Wówczas owoce są najsłodsze i najtańsze, co przy większej produkcji ma również spore znaczenie. Najlepiej sprawdzają się małe truskawki, szybciej się je obiera i krócej gotuje. Konkretna odmiana nie ma aż tak dużego znaczenia przy wyborze, ale warto zwrócić uwagę na Dukaty lub Florence.
Ostatnią istotną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze truskawek, jest pogoda. Jeśli w poprzednich kilku dniach przed zakupem pojawiły się burze i ulewne deszcze, to lepiej wstrzymać się z zakupem. Takie truskawki będą miały w sobie dużo wody i mało słodkiego, intensywnego smaku, a ten w dżemie jest najistotniejszy.
Jeśli wybraliśmy rodzaj przetworu owocowego i zakupiliśmy idealne owoce, to ostatnią rzeczą pozostaje wybór odpowiedniego przepisu. Sposobów przygotowania domowego dżemu jest wiele, dlatego warto przeczytać kilka propozycji i wybrać tę, która wydaje się dla nas najbardziej odpowiednia. Najbardziej popularna metoda przygotowania dżemu polega na obraniu truskawek, dodaniu cukru oraz soku z cytryny, a następnie kilkugodzinnym gotowaniu całości. Cukier dodawany jest różnie, w zależności od przepisu, ale standardowo jest to około 1–2 porcji cukru na 4 porcje owoców Opcjonalnie w niektórych przepisach można także znaleźć informację, że do truskawek dodaje się łyżkę masła. Odrobina tłuszczu daje dżemowi dodatkowy smak, wygładza jego konsystencję i sprawia, że naturalna słodycz owoców smakuje intensywniej. Całość powinna gotować się łącznie około 6 godzin.
Zdj. główne: Iulia Buta/unsplash.com